Dubbel doel, dubbel dik salaris
Blog - februari 28, 2019
Een tijd geleden kopte het FD dat Shell klem zit tussen beurs en burger. In het interview met Ben van Beurden komt de worsteling met de ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen van winst maken en de maatschappij dienen duidelijk naar voren. Deze worsteling zie ik ook in de wereld van sociaal ondernemerschap.
De heersende overtuiging in de maatschappij is dat geld verdienen niet hand in hand kan gaan met iets goed doen voor de samenleving. Het gevolg is dat mensen die vanuit hun missie om een positief verschil te maken in de maatschappij het gevoel hebben zich te moeten verdedigen als zij winst maken of een goed salaris verdienen.
Een positief verschil voor deze samenleving
Als jurylid tijdens de ‘final pitch day’ van de leergang Sociaal Ondernemen van de Nyenrode Business University heb ik mogen luisteren naar 15 enorm gedreven en inspirerende ondernemers. Mensen die ondernemingen gestart zijn met als doel een verschil te maken; een positief verschil voor deze samenleving. Van het Toverbaltheater gericht op mensen met een kwetsbare arbeidspositie, Ecowings die in India prachtige tassen produceren van oude rubberbanden, Pluscoach die het verschil maakt in het leven van jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben, tot aan Moyee Coffee die van de koffieketen een fair chain model willen maken. Stuk voor stuk gepassioneerde mensen, maar bovenal harde werkers. Hele harde werkers met een duidelijk geloof.
‘Alle startende ondernemers zijn harde werkers’ hoor ik u denken. Dat klopt inderdaad. En deze social enterprises hebben het zichzelf extra moeilijk gemaakt door van begin af aan een dubbel doel te dienen: winst en een positieve impact. Ze staan voor hun idealen en blijven constant beide doelen nastreven. Ook al is dat misschien niet altijd de beste keuze voor de groei van hun onderneming.
Sorry dat ik winst maak
Telkens als het over winst gaat, hoor ik mensen met een dergelijke missie zich bijna verontschuldigen dat ze winst maken. Ze hebben het gevoel dat ze geen winst mogen maken doordat ze een positieve impact hebben of een goed doel dienen. En dat frustreert mij. Ik begrijp daar namelijk helemaal niets van. Hoezo is de heersende overtuiging in de maatschappij dat mensen die iets goeds doen geen winst mogen maken of er geen goed salaris aan mogen overhouden?
Ik ben van mening dat deze mensen juist méér moeten verdienen dan anderen. Hoe tof is het dat er mensen zijn die het zichzelf extra moeilijk maken door een dubbel doel na te streven? En dat doen om de wereld een beetje mooier te maken of mensen in kwetsbare posities kansen te bieden. En hoe knap is het dat ze dit doen via ondernemingen die financieel onafhankelijk zijn? Wat mij betreft mogen zij een dubbele bonus ontvangen voor wat ze doen. Ze dienen tenslotte ook een dubbel doel: een positieve bijdrage aan de maatschappij én een financieel gezonde business!