Grondstoffentekort en kansenoverschot door extreme groei vleesvervangers

Blog - januari 7, 2021

Vleesvervangers; mocht u nog niet overtuigd zijn, de markt is dat vast en zeker wel. Dit blijkt uit de enorme groeicijfers van bedrijven als Beyond Meat en de Vegetarische Slager. Volgens het Financieel Dagblad is het zelfs zó erg, dat fabrikanten het amper kunnen bijhouden. De grondstoffen die worden gebruikt om de vleesvervangers te produceren zijn schaars en de fabrieken schieten als paddestoelen uit de grond .

Vleesrevolutie of -evolutie?

Van een revolutie kunnen we wellicht nog niet spreken. Als ik in mijn omgeving om mij heen vraag merk ik slechts gematigd enthousiasme. Vrijwel iedereen heeft geëxperimenteerd met een vegaburger of een vegetarische rookworst van Unox maar, “er gaat toch niets boven een echt stuk vlees met een glas wijn”. Het is een mening waar velen zich achter zullen scharen. Een mening waar ik mij ook zeker in kan vinden. Dit sluit echter niks uit. Ik denk dat we zeker kunnen spreken van een evolutie.  

Langzaam maar zeker zie ik namelijk ontwikkelingen. Vrijwel ieder ‘vlees gerelateerd’ merk experimenteert met vleesvervangers, van McDonald’s tot de vegetarische rookworst van Unox. Ook vleesvrije horecagelegenheden zijn ware publiekstrekkers. Onlangs bezocht ik de Vegan Junkfood Bar in Rotterdam. Hier schrok ik enigszins van de rekening, desondanks zat de tent – zonder reserveringsmogelijkheid – afgeladen vol en had ik twee kinderen en een bij voorbaat zeer kritische man die heerlijk hebben zitten smikkelen.

Of je de vega rookworst lekker vindt of niet daar valt nogal over te twisten,
maar het reclame spotje dat ze hebben gemaakt is té leuk!

Vleesvervangers in de schappen

Het vleesbedrijf Vivera uit Overijssel dat in het artikel van het FD aangehaald wordt zegt na zestig jaar het vlees gedag en kiest voor vervangers. Het bedrijf stuit nu nog op wat weerstand en matig enthousiaste recensies van bijvoorbeeld de Volkskrant en De Hippe Vegetariër, maar ligt onder tussen wel al in de schappen van de Albert Heijn. Is Vivera de DSM van de slagers?

Vivera Biefstukc Vleesvervangers Double Purpose
Biefstuck van Vivera

Vleesvervangers bieden kansenoverschot

De fabrikanten de groei nauwelijks kunnen bijbenen, de grondstoffen schaars worden en zelfs mijn man en kinderen waren enthousiast over de mogelijkheden van vleesvervangers. De vraag naar vleesvervangers stijgt. Dit leidt tot een schaarste in grondstoffen, maar tot een overschot aan kansen. Het is de evolutie van de voedingsindustrie. Wanneer je toekomstbestendig wil zijn dan word je vroeg of laat geconfronteerd met deze ontwikkeling. De markt is klaar voor vleesvervangers, u ook?

Vegan Hotdog Vegan Junkfood bar
Vegan Hotdog van de Vegan Junkfoodbar