Terugvallen in onze oude patronen is geen optie

Blog - december 18, 2021

Reset the world. Een bijzonder initiatief waarin diverse mensen geïnterviewd zijn over deze bijzondere corona-tijd. Alle interviews komen terecht in een boek. Dat boek kan dienen als piketpaal voor het bizarre jaar 2020 dat gedomineerd werd door het virus. Dat de wereld stil kwam te staan, had niemand verwacht. En toch draait de wereld ook ‘gewoon’ door. Hieronder kun je mijn interview lezen. Ik ben benieuwd naar jullie eigen reflecties op deze bijzondere tijd.

Voorgoed, Made Blue, Double Pupose! Carolien is er ook iets wat je niet doet?

Haha, het valt best mee. Ik ben gezegend met een gezonde portie energie, dat klopt inderdaad. Alle dingen die jullie noemen hebben een gemeenschappelijke rode draad: een combinatie van ‘goed doen’ en ‘geld verdienen’. Beide dingen, los van elkaar, zijn in mijn overtuiging niet toekomstbestendig. Het gaat er om dat je beide dingen weet te combineren, dus met wat je doet om geld te verdienen je tevens een positieve bijdrage levert aan de maatschappij. Dit wordt ook vaak sociaal ondernemerschap genoemd. Alle dingen die ik doe hebben daar mee te maken. Bij Voor Goed is ons doel om in Rotterdam van sociaal ondernemen een pleonasme te maken. We willen dat het voor elk bedrijf dat in Rotterdam actief is normaal wordt om werk en/of kansen te creëren voor kwetsbare groepen zoals nieuwkomers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met een beperking. 

Met Double Purpose helpen we bedrijven om meer positieve impact te maken vanuit de kern van hun business. Zo verzorgen we bij een bank incompany trainingen om accountmanagers te ondersteunen bij het gesprek over duurzaamheid bij klanten. Tenslotte is Made Blue een succesvolle social enterprise. Zij zorgen voor miljoenen liters schoon drinkwater in landen waar dat niet voorhanden is, middels een interessant horecaconcept waarmee ook nog eens minder water in plastic wordt verkocht. Een win-win-win concept. Overigens heb ik daar een toezichthoudende rol, geen dagelijkse activiteiten.

Maar wat voor een vrouw is Carolien van Wersch eigenlijk als we haar op vakantie tegenkomen?

Vakantie…. Het klinkt in deze coronatijden als een begrip dat nog ver weg is. Op vakantie vind ik het heerlijk om gas terug te nemen. Boeken lezen op ’t strand, maar wel afgewisseld met wat activiteiten op cultureel, natuurlijk of sportief vlak. Ik kan trouwens ook enorm genieten van een toffe stedentrip! Verder vind ik het leuk om meer te weten te komen over de plek waar ik op vakantie ben. Verdiepen in de cultuur en ontdekken wat de lokale keuken en mensen te bieden hebben.

Het begrip ‘purpose’ is zo langzamerhand, omdat het te pas en te onpas wordt gebruikt, min of meer een container begrip geworden. Double purposes heb jij het zelfs over. Kun jij de lezers een drietal geslaagde voorbeelden geven die ‘double purpose’ in één keer duidelijk maken?

Grappig dat jullie dat zeggen, want ik zeg altijd hetzelfde over het begrip duurzaamheid. Ik kan me goed voorstellen dat purpose diezelfde afdronk heeft. Bedrijven die duidelijk een dubbel doel hebben kan ik uiteraard geven. Een van de bekendste is Tony’s Chocolonely  Zij streven er naar om de business gezond te laten groeien maar tegelijkertijd hebben ze als doel om de cacaoketen slaafvrij te maken. Dat gaat dus verder dan hun eigen productieketen. Een bekende uit Rotterdam is Fröbel. Een cateringbedrijf met een aantal lunchrooms waar vooral mensen met een verstandelijke beperking werken. Een ander prachtig voorbeeld uit Rotterdam is Blue City . Dat is de hotspot op het gebied van circulair denken en doen. Zij exploiteren het oude tropische zwemparadijs Tropicana en daarin zijn onder andere diverse circulaire ondernemingen gevestigd zoals Rotterzwam, Okkehout en Fruitleather. 

We zitten nu in fase 2 van de coronapandemie. Hadden we in het voorjaar nog lekker weer, nu is het herfst en heeft de pandemie een dubbele impact. Welke maatregelen zouden wij als maatschappij direct moeten nemen om mensen nieuwe kansen te geven? Kunnen we juist nu door middel van Resets de wereld mooier maken? 

Jazeker, kansen te over om nu radicaal een andere weg in te slaan. Wanneer corona achter de rug is, gaan we ons richten op herstel en dat is het perfecte moment om écht verandering te realiseren en niet terug te vallen in oude systemen die niet meer voldoen. In onze huidige economie kennen we maar één taal en dat is de taal van geld. We nemen de effecten van bedrijven op sociaal en/of milieu gebied niet mee in hoe we bedrijven waarderen of in de prijs van de producten. Daar moet verandering in komen als we de wereld voor onze (klein)kinderen ook leefbaar willen houden. Er zijn diverse (inter)nationale iniatieven zoals de Natural Capital CoalitionTrue Price en Social & Human Capital Coalition. Dit soort principes en concepten zouden we lokaal en op wereldschaal mogen omarmen.

Over corona en thuisblijven gesproken: Heb jij buiten je werkzaamheden nog boeken of films gezien die je mensen aanraadt?

In de bioscoop ben ik de laatste jaren alleen met mijn kinderen geweest en ik moet eerlijk bekennen dat geen van de (kinder)films mij echt bij is gebleven. Boeken lees ik graag. De twee boeken die bij me opkomen zijn ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara en ‘De keuze’ van Edith Eva Eger. Beide boeken hebben mij diep geraakt. Echte aanraders voor de donkere avonden deze winter.

Bij ons vlogen de kilo’s eraan door het vele thuis zitten. Welke guilty pleasures heb jij jezelf gegeven tijdens het vele thuis zitten?

Voor mij is dat een ander verhaal. Ik ben de afgelopen 1,5 jaar juist heel veel afgevallen. Er is nu inmiddels ruim 40 kilo van af. Ik moet zeggen dat het tijdens de corona-maanden wel lastiger vol te houden is, vooral omdat ik mijn favoriete sport (hockey) niet kan beoefenen door de strenge maatregelen. Maar goed, ik heb uiteraard wel een quilty pleasure: ik ben verzot op Franse kazen en ik heb ook zeker avonden gehad dat ik mezelf toestond om intens te genieten van een uitgebreide Franse kaasplank met een glas goede port. 

Wat zijn eigenlijk jouw 3 favoriete plekjes in Rotterdam die impact op jou maken?

Momenteel is mijn absolute favoriete plek Heilige Boontjes. Een gezellig koffie- en lunchroom met de lekkerste koffie gerund door ex-gedetineerden. Het kantoor van Voor Goed zit er boven, dus ik ben super blij dat ik elke dag bij Heilige Boontjes de koffie kan halen! Verder maakt (de kop van) Zuid ook altijd weer veel indruk op mij. Van de Kuip tot aan het Afrikaanderplein, maar ook Hotel New York en Katendrecht. Allemaal karakteristieke plekken met een eigen historie.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen?

Ik haal inspiratie uit mensen. Ik heb het voorrecht om binnen Voor Goed te mogen werken met de Raad Voor Goed. Dat zijn 25 betrokken Rotterdammers die zich vrijwillig inzetten om de stad mooier en inclusiever te maken. Stuk voor stuk mensen die mij inspireren zoals Annelies van der Vorm, Wesley Dos Santos, Dirck Slabbekoorn en zo kan ik nog wel even door gaan.

Wat ga je eigenlijk tijdens de feestdagen doen, nu we niet met veel mensen samen mogen zijn? 

Om eerlijk te zijn heb ik daar nog niet over nagedacht. Ik ga er in ieder geval het beste van maken binnen de mogelijkheden die er zijn. Ook al is dit jaar anders, we gaan er wat moois van maken. Het ziet er in ieder geval naar uit dat het feestdagen worden die we niet snel meer zullen vergeten. En dat maakt ze bij voorbaat al bijzonder!

Carolien, is er nog iets wat je heel graag kwijt wil?

Leuk om de kans te krijgen deze vragen te beantwoorden. Misschien wil ik afsluitend nog een vurige wens hardop uitspreken. Ik hoor veel mensen om me heen zeggen dat ze zich door deze coronamaanden dingen hebben gerealiseerd waar ze voorheen niet of minder aan dachten. Dat gaat over het belang van medewerkers in de zorg en het onderwijs, maar ook over onze kwetsbaarheid en de afhankelijkheid van een aantal landen of denkpatronen. Nu zijn mensen in staat om open te staan voor andere, nieuwe dingen. Ik hoop dat we dat vast kunnen houden. Dat we dus open blijven staan voor verandering en andere perspectieven. Terugvallen in onze oude patronen is geen optie. We kunnen er nu een mooiere wereld van maken en dat moeten we samen doen!

“Terugvallen in onze oude patronen is geen optie. We kunnen er nu een mooiere wereld van maken en dat moeten we samen doen!”